Opublikowany przez:
monika.g
2020-03-11 00:28:09
Autor zdjęcia/źródło: Przepis na gofry bez mleka @ freepik.com/valeria_aksakova
Myśląc o gofrach w wyobraźni czujesz ich słodki zapach i przypominają Ci się wyjazdy nad morze lub wakacyjne festyny, gdzie można zajadać się takimi pysznościami? Nie musisz czekać aż do wakacji, aby cieszyć się tym przysmakiem, bo zrobisz je sama w domu. Mamy dla Ciebie przepis na gofry, które zawsze wychodzą pyszne, puszyste i chrupiące.
Sekretem jest nie tylko odpowiednie ciasto, w którym liczą się proporcje składników, ale też dobrze rozgrzana gofrownica. Dlatego włącz ją tuż przed przygotowywaniem ciasta, żeby się odpowiednio nagrzała i żebyś gotowe ciasto od razu mogła na niej smażyć. Przed wlaniem ciasta posmaruj ją lekko olejem, uważaj też żeby nie nalać za dużo ciasta, bo będzie się nieestetycznie rozlewało.
Pilnuj, aby gofry były upieczone na złoto, a po upieczeniu od razu wyjmuj je do ostygnięcia na kratkę. W ten sposób nie zrobią się gumiaste, ale będą puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Gofry świetnie smakują same, ale można je również podawać z różnego rodzaju dodatkami. Gofry na słodko najlepsze są w towarzystwie m. in. bitej śmietany, owoców, dżemów, miodu, syropu klonowego, sosów smakowych. Natomiast gofry wytrawne podaje się z warzywami, szynką, serami, oliwkami, orzechami lub sałatką.
CZYTAJ TEŻ:
Dania postne na piątek, które przygotujesz w kwadrans>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.